Dag rapportje

(foto gemaakt door tijdschrift Levende have)

Op verzoek:
hoe ziet een dag eruit in normas universum.
S,ochtens bij het opstaan, wat vroeg is natuurlijk! eerst de enthousiaste hondjes uit laten.  Nadat ze naar hartelust hun behoeftes hebben gedaan voor mij de broodnodige koffie.
En daarna begint het serieuze werk.
Zjene de koe gaat het eerst naar buiten. ik ruim haar bedje op, drollen eruit natte plekken eruit en schoon stro erin.
Mijn paarden gaan elke dag naar buiten weer of geen weer. Een paard verveelt zich snel en is anders dan een mens. Natuurlijk hebben zij ook liever een zonnetje, maar vinden het heerlijk elke dag de benen te strekken.
Het is een soort van heilig evenwicht, wie eerst naar buiten gaat , meestal de terroristen met Fewbe.  En daarna die en die. als ze alle elf hun plekje gevonden hebben rond de voerring, ga ik scheppen.
Alle drollen uit de stal en alle natte plekken eruit . Wat zo ongeveer 5 kruiwagens a 120 liter zijn. Die moeten vervolgens op de stronthoop geschept worden en netjes verdeelt ( er is weinig plek hier dus gaat alles de hoogte in)
Een paard poept 8 tot 12 keer per dag afhankelijk van wat ze eten.
Bij mij krijgen ze relatief weinig kalorieen zodat ze de hele dag door mogen eten. Wat de meest natuurlijke vorm van voeren is. en het gedrag van paarden in de natuur het meest benaderd. Maar wat ook de hoeveelheid mest aanzienlijk groter maakt Die voerring had ik de avond tevoren ( elke avond dus) reeds gevuld met zo, n 250 kilo langstengelige kuil. Dit alles word met de hand gesjouwd van en naar mijn auto ( lees trekker) en dan in de voerring.
Zo die staan allemaal te eten, dan nu de kamer.
Kippen gevoerd ,vogels  & vissen gevoerd , konijn en hamster.
Dan ga ik dweilen, met zoveel dieren in huis moet je elke dag grondig schoonmaken, anders is het al gauw een vieze bende. daar ben ik een uur of anderhalf mee bezig.
dan buiten kippen hanen ganzen eenden voeren, kroos verzamelen voor de eenden , en ja alweer opruimen, je hebt geen idee hoeveel rommel die dieren maken. dan is het tijd om te werken of ik nou elders werk of thuis, werk dus.
Bij thuiskomst word ik verwelkomd door de mest die niet in de stallen is beland, en schep ik het erf en de paardenbak schoon. ook minstens 4 kruiwagens vol.
En dan begin ik met voorbereidingen voor de nacht.
4 balen stro en twee balen gemalen vlas worden er aangesjouwd en verdeelt over de stallen.
Waterbakken worden gevuld de varkens vopozien van 20 tot 50 kilo voer, en het nachtvoer van de paarden zo,n 100 kilo word in de stallen voor elk paard neergelegd.
De heerlijke momenten met de paarden komen ook dan. er word gespeelt en geknuffeld en soms ook even opgetreden ik ben te lief en dan lopen ze soms over me heen en dan moet ik even ingrijpen (haha).
De honden zijn er natuurlijk alweer een keer of wat uitgeweest .Daarna de poezen bakken legen en schoonmaken en lekker eten geven.
De planten water en de vissen filters en dergelijke nakijken.
Dan meestal even tijd voor internet.
Dan staat de nachtrust op het menu, voor de paarden dan.
Eerst Claudi in haar box, daarna tank en skeald. Dan Norir en Lars Daarna selsa en Puck, en als laatse Fewbe Frig Friemel en Vrij. als ze lekker binnen staan te eten, start ik nogmaals de motoren van de auto ( trekker) en ga weer naar de weg om op het dak ,de motorkap en de kofferbak het ontbijt en lunch van de volgende dag op te halen voor de paarden.
Als dat klaar is roep ik Zjene binnen, steek de houtkachel aan en ga weer aan het werk.
Ondertussen is het natuurlijk mogelijk dat er zich van alle soorten calamiteiten voordoen. dingen die kapot gaan en gerepareerd moeten worden. Of dieren die zich niet lekker voelen en geholpen moeten worden, tot aan ernstige zaken die natuurlijk altijd voorgaan. Zoals ziektes en sterven soms helaas, en inmiddels ook opvang dieren die aan mn hek geknoopt worden, die dan natuurlijk liefdevol opgevangen worden.
Tja en als dan eindelijk de lichten en de zon gedooft zijn, probeer ik nog heel erg mooie dingen te maken. Of in dit geval aan mn site te werken.
En dan met een boek te bedde en slapen, wetende dat de kippen er weer een puinhoop van maken en dat morgen weer een dag vol werk en liefde is.
Oh en ergens tussendoor eet ik ook weleens wat, al vergeet ik dat te vaak, in ieder geval heeft dat geen prioriteit. slaap lekker allemaal !
blijft onvermeld de nevenactiviteiten, zoals hout zagen en kloven voor de kachel. enz… Ik hoef me dus nooit te vervelen!